Bovine

Bovine

Bovine

Bovinele reprezinta una dintre cele mai importante specii si sunt principalele furnizoare de lapte, produs alimentar necesar. Atat laptele cat si produsele rezultate prin prelucrarea acestuia (lapte fermentat, branzeturi, unt, etc) provin in proportie de 90-95% din cresterea bovinelor. Carnea de bovine are si ea o pondere destul de ridicata, cca 35-40%, din consumul total al populatiei din tara noastra. Vaca este un animal domestic ce apartine familiei Bovidae si face parte din grupul vitelor cornute mari. Vacile sunt crescute pentru lapte, carne, piele dar si ca animale de tractiune. Animalele din aceasta specie au primit denumiri specifice in functie de varsta, sex  si utilizare (zootehnie, agricultura, gospodarie, alimentatie). Masculul adult, necastrat, se numeste taur, iar daca este castrat se numeste bou si este folosit ca animal de tractiune si pentru carne. Femela adulta se numeste vaca; femela tanara care are varsta de 2-3 ani si care nu a nascut se numeste junca. Vitelul intarcat, pana in doi ani se numeste manzat; puiul de pana la un an se numeste vitel, indiferent de sex; cel femel se mai numeste si vitea. Exista, in intreaga lume, aproximativ 920 de rase diferite de vaci din intreaga lume. Acestea au fost domesticite cu cel putin zece mii de ani in urma, foarte probabil in Mesopotamia.  Se crede ca bovinele domesticite, din zilele noastre, apartin speciei Bos taurus (Holstein, Brown Swiss, Jersey, Guemsey) sau ca fac parte din specia Bos indicus, taurine cu cocoasa, precum Brahman. Unele vite reprezinta o incrucisare intre aceste doua specii. Cresterea bovinelor reprezinta o ramura de prima importanta a agriculturii mondiale, datorita volumului, diversitatii si valorii productiilor si produselor care se obtin din aceasta activitate. In conditii normale de exploatare, o vaca poate asigura necesarul optim de carne pentru 6-8 locuitori, iar cel de lapte pentru 10-15 locuitori. Laptele este un aliment complet, indispensabil in alimentatia copiilor, a varstnicilor, a femeilor insarcinate, si a celor care alapteaza, a covalescentilor si a personalului care lucreaza in mediul toxic. Aceste animale, alaturi de carne, prin operatiuni specifice de transare ofera si o serie de produse si subproduse care au diferite utilizari. Asadar, ’’al cincilea sfert’’ este compus din creier, ficat, inima, splina, limba, pulmoni, testicule, uger, urechi, etc. Unele organe , glandele endocrine si sangele se utilizeaza ca materie prima in industria farmaceutica obtinandu-se produse farmaceutice de uz uman si veterinar. Vaca naste un singur vitel pe an, pe care il hraneste cu lapte produs de mamele. Perioada de gestatie a unei vaci este cuprinsa intre 279-290 de zile. Legatura dintre vaca si vitel este foarte puternica si continua chiar si dupa ce ce vitelul este pe deplin dezvoltat. In efectivele care nu sunt destinate scopurilor comerciale, unele vaci vor avea grija de viteii lor chiar pana la varsta de 3 ani. Greutatea unei vaci este de aproximativ 635 kg. O vaca ce cantareste 454 kg produce, in medie, 10 tone de gunoi de grajd pe an. Bovinele produc cca 70% din totalul ingrasamintelor organice folosite in agricultura. Gunoiul de grajd administrat ca ingrasamant organic asigura imbunatattirea fertilitatii solului, a structurii sale fizice si chimice. Sporul de recolta obtinut ca urmare a fertilizarii terenurilor agricole cu gunoi de grajd poate ajunge la 10-25%. Bovinele valorifica si transforma eficient in lapte si carme resurse naturale (pasuni, fanete, produse secundare). Stomacul vacilor este format din patru compartimente digestive: rumen, reticulum, foios si cheag. Rumenul este cel mai mare compartiment si functioneaza ca o camera de fermentare. Cheagul este ultimul dintre cele patru compartimente si este comparabil (atat ca structura, cat si ca functie) cu stomacul omului. O vaca petrece, pe zi, 6 ore mancand si 8 ore mestecand hrana regurgitata. Vacile nu musca iarba, ci o rup inconjurand cu limba manunchiuri mici de fire. Vaca nu are dintii de sus. Vaca bea, aproximativ 113 litri de apa si mananca aproximativ 43 kg furaje pe zi. Bovinele sunt animale de baza in multe gospodarii de la noi din tara. Sunt printre cela mai bune animale de crescut, nu sunt pretentioase si se adapteaza foarte usor la conditiile de mediu. Hrana administrata acestor animale se imparte in hrana verde de pe pasune, hrana cultivata si hrana de completare realizata din concentrate energetice, suplimente minerale si substante active. Acest ultim tip de hrana este necesar pentru completarea ratiilor de hrana cu un dezechilibru nutritiv, imbunatatirea aportului energetic si de nutrienti ai hranei. Pentru un astfel de tip de hranire puteti folosi produse premix complet Purina extra bovine la ingrasat, concentrat Purina extra bovine, furaj combinat Purina extra bovine, inlocuitor lapte Purina Novilac vitei pentru a preveni problemele de sanatate animala si de biologia reproductiei datorate lipsei de vitamine si minerale. Comercializam furaje Purina pentru bovine la preturi accesibile si de calitate. 

Rasele de bovine se impart in trei categorii: rase de lapte, rase de carne si rase mixte.  

Rasa friza este cea mai importanta rasa de lapte si cea mai raspandita. Aceasta rasa de bovine se preteaza cresterii in sistem intensiv dar si in sistem semiintensiv si este raspandita in lume sub doua tipuri: tipul American si tipul European. Tipul American are talia de 133-137 cm, greutatea de 500-550 kg, culoarea este baltata alb cu negru sau negru cu alb. Productia de lapte realizata de efectivele supuse controlului, 6500kg cu 3,7 – 3,8% grasime, cu unele recorduri de 10000 kg pentru o lactatie normala. Pretentioase la conditiile de hranire, necesita multe nutreturi combinate in ratii. La sacrificare, randamentul este de 50%. Tipul European cu talia 129-133 cm, greutatea 550-600 kg. Productia de lapte este de 6000 kg cu 3,8% grasime. Acest tip are aptitudini mai bune pentru productia de carne, randamentul la sacrificare fiind de 55%. In functie de tara, poarta denumiri diferite: Holstein Friza, Ostfriza, Baltata cu Negru, si altele. 

Rasa Jersey s-a format in insula cu acelasi nume si mai este numita rasa de unt. Productia de lapte este de 4000-4500 kg cu 5,5-6,5% grasime. Randament mic la sacrificare, 45-48%. 

Rasa Rosie Daneza are talia de 133-135 cm, greutatea corporala este de 500-550 kg pentru tipul de lapte si 600-650 kg pentru tipul de lapte-carne. Productia de lapte, 6000 kg pe lactatie normala cu 3,8% grasime. 

In categoria raselor de carne intalnim rasa Hereford cu greutatea vacilor intre 650-700 kg, iar a taurilor intre 750-800 kg. Se preteaza sistemului intensiv si semiintensiv de ingrasare. La tineret, greutatea optima este de 360-380 kg. 

Rasa Santa Gertruda are culoare rosie uniforma. Greutatea vacilor este de 650-700 kg si a taurilor 850-900 kg. Randament bun la sacrificare, 62-64%. 

Rasa Charolaise este cea mai valoroasa rasa de carne. Vacile au greutatea corporala de 750-800 kg iar taurii depasesc 1000 kg. Randamentul dat la sacrificare de 62-64%. 

Rase mixte. Rasa Pinzgau este o rasa putin pretentioasa cu o culoare visinie si desen caracteristic. Productia de lapte este de 2500-3000 kg cu 3,8% grasime. Randamentul la sacrificare fiind de 58%. A participat ca forma paterna la formarea rasei Pinzgau de Transilvania. 

Rasa Schwyz are o productie de lapte de 400 kg cu 3,6-3,7% grasime. A participat ca forma paterna la formarea rasei Bruna de Maramures. 

Rasa Simmental este de origine elvetiana. Tipul Austriac are aptitudini mai bune pentru carne, randamentul la sacrificare fiind de 58-60%. Tineretul mascul ingrasat realizeaza la 12-14 luni greutati medii de 350-360 kg. productia de lapte este de 3500 kg cu 3,8% grasime. Aceasta rasa a participat ca forma paterna la formarea rasei Baltata romanesca. 

Bovine, bovine de carne, bovine de lapte, bovine rasa de carne, bovine de vanzare, bovine de carne de vanzare, Baltata romaneasca, Rosia dobrogeana, Bruna de Maramures, Mocanita, Sura de Stepa, rasa de munte, rasa Bruna, Pinzgau de Transilvania, vaca de Dorna, Rosie Dobrogeana, Rosie de Stepa, Rosie Bruna Letona, Rosie Estoniana, Rosie Poloneza, Rosie Daneza, Angler, Holstein, Wesermarsch, Shortshorn, tauri, taure, taurine, cornute, vitel, vitei, hrana vaci, furaje bovine, rasa de bovine, rasa de vaci, rase de carne, rase de lapte, rase mixte, rase de bovine de carne, rase de bovine de lapte, rase de bovine pentru carne, rase de bovine din romania, vaci de vanzare, vaci de carne, vaci de carne rase, vaci rase, vitei de vanzare, vitei de carne, vitei de lapte, vitei de vanzare prahova, furaje purina pentru bovine, taurine, taur, taurasi de vanzare, tauri de vanzare, tauri de carne, tauri belgieni, furaj, furaje, hrana vaci, vaca de vanzare, vaca de rasa, vaca lapte, vaci de vanzare, vaci de rasa, furaje bovine, rasa, rase. 

Produse pe pagină:
Sortare după:

Adapator vaci PMU din fonta cu clapeta

Adapatori din fonta vopsite mat cu limba din inoxAlimentare cu apa de sus si(sau) josAdapatorile sun..

91,00Lei