Gaste

Gaste

Gaste de vanzare Boboci de gasca de vanzare Oua de gasca pentru incubat

Gasta este foarte raspandita, mai ales in europa Centrala unde este reprezentata de gasca cenusie din care provine gasca domestica. Gastele sunt pasari acvatice mari, robuste mai mici decat lebedele. Gastele ca si ratele sunt pasari de curte rezistente la imbolnaviri, paraziti, vreme rea. Gasca creste foarte repede iar bobocii de gasca ajung la 5-6 kg in 8-10 saptamani de la eclozare. Sunt mai longevive ca majoritatea pasarilor, 15-20 de ani. Gastele se simt bine si in climat cald, cu conditia sa existe apa si umbra. In ceea ce priveste comportamentul, gastele sunt cele mai inteligente dintre pasarile domestice. Au memorie buna si nu uita oamenii, animalele si situatile care le-au inspaimantat. Cardurile de gaste sunt organizate ierarhic. Nu se sacrifica gaste in fata cardului, pentru ca percep si inteleg moartea. Unele rase de gaste sunt monogame, in timp ce alte rase de gaste accepta poligamia. Legatura dintre mascul si femela este foarte puternica, uneori instrainarea sau moartea unuia dintre cei doi il face pe celalalt sa refuze un alt partener sau chiar sa moara. Gastele clocesc la sol adesea langa un gard sau un copac, 5-15 oua iar masculii participa si ei la cresterea bobocilor. Cand au boboci, gastele sunt agresive, chiar si fata de stapanul lor. Gastele, in mod normal nu se bat si traiesc in armonie cu alte animale. Sunt pasari mari si puternice, un mascul infuriat loveste cu ciocul si aripile. Unele rase de gaste sunt zgomotoase, iar altele sunt aproape mute. Sunt mai curate cu apa in apropiere, dar pot fi crescute si fara. Merg extrem de rapid si pot acoperi distante mari. Fata de alte pasari la formarea gastei domestice su contribuit doua specii diferite: gasca europeana si gasca asiatica, pe langa acestea mai exista inca doua versiuni exotice provenind din specii nedomesticite: gasca canadiana si gasca egipteana. 

Ce inseamna gastele? Carne hranitoare, oua mari, grasime pentru copt, puf pentru pilota si haine de iarna si alarma pentru vizitatori si pradatori. Acolo unde este iarba disponibila pe tot parcursul anului, gastele pot fi crescute cu mai putina mancare decat orice alt animal domestic. Au nevoie de adaposturi simple in cele mai multe dintre climate iar daca sunt protejate impotriva pradatorilor si li se acorda o ingrijire corespunzatoare, au o rata a mortalitatii extrem de mica. Modul in care sunt crescute gastele si rasa lor influenteaza calitatea carnii. Pasarile crescute in spatii mici tint sa fie mai grase decat cele care au acces la pasune. Si la gaste, criteriul care sta la baza clasificarii gastelor se refera la aptitudinile economice ale palmipedelor corelate direct cu greutatea corporala a adultelor neingrasate. Dupa cum bine stim rasele de gaste se impart in functie de greutatea corporala in rase grele, rase semigrele si rase usoare. 

Rasele grele de gaste au greutatea corporala medie cuprinsa intre 8 si 10 kg, sunt rase care transmit  in descendenta in cazul combinarii cu alte rase un ritm rapid de crestere. In aceasta rasa grea se incadreaza rasa de gaste Toulouse. In cadrul rasei Toulouse se intalnesc doua tipuri: un tip agricol unde femelele ating in medie 7-8 kg iar masculii 10-11 kg si un tip industrial unde masculii cantaresc 13-14 kg iar ingrasati ajung la 16-18 kg. Ca performante au un ritm rapid de crestere, in conditii prielnice bobocii de gasca ating la varsta de 8-10 saptamani greutatea de 6 kg. Productia de oua, la tipul de gaste grele, este in medie de 25 de oua in primul an si 40-60 de oua in al doilea an, greutatea oului fiind de 180-220 de grame. Gastele din categoria foarte grea dau undeva la 15-25 de oua anual. In ceea ce priveste fecunditatea, ouale de gasca au un procent scazut, intre 45-50% iar capacitatea de ecloziune este foarte slaba, intre 23-43%. Gastele Toulouse sunt closti si mame rele, in special cele din rasa foarte grea, din cauza greutatii foarte mari aproape ca nu se pot folosi la clocit. Bobocii de gasta Toulouse cu toate ca au o intensitatate mare de crestere se cresc destul de greu, fiind sensibili atat la frig si umezeala cat si la caldura mare. Gastele din rasa Toulouse pot fi folosite in ameliorare, in special in postura de tata pentru transmiterea ritmului de crestere si cu aptitudini de a obtine foie gras. Alte rase de gaste intalnite la categoria rasa grea sunt: rasa Emdem, rasa Holmogor, rasa Africana, rasa Americana. 

Rasele semigrele sunt caracterizate printr-o greutat medie a adultilor de 5-8 kg. In categoria semigrea  intalnim rasa Landaise cu performante ale greutatii intre 6-7 kg la masculi si 5-6 kg la femele in stadiul de adult. Aceasta rasa de gaste este apreciata in mod deosebit pentru aptitudinea de formare a ficatului gras, caracter pe care il transmite bine in descendenta in cauza incrucisarilor din prima generatie. Pot realiza un ficat de 700-800 de grame superior calitativ, in urma indoparii cu 30-35 kg de porumb. Exemplarele selectionate ajung la o productie de 45-50 de oua pe ciclu cu o medie a greutatii oului de 170-180 grame. La varsta de 8 saptamani, greutatea bobocilor este de 4-4,5 kg. Indicii de incubatie sunt potriviti, realizandu-se un procent de ecloziune de 55-60% la un procent de fecunditate de 65-70%.  Alte rase de gaste din categoria semigrea sunt: Rasa Pomerana, Rasa Diepholz, Rasa alba italiana, Gasca Ungureasca, Rasa Pilgrim, Gasca de Rin, Gasca Ceha. 

La categoria de gaste usoare se incadreaza rasele care au o greutate corporala de 5 kg la adulti. Gasca carunculata chinezeasca sau gasca leseasca, nume capatat la noi in tara, are ca performante productive greutatea, care la femele este de 4-5 kg iar la masculi de 5-6 kg. caracteristica este productia de oua in special la varietatile albe care in medie ajung sa dea 70-80 de oua cu greutatea de 180 de grame. Bobocii au o crestere tardiva, la varsta de 1 an masculii cantaresc 4,4 kg iar femelele 3,6 kg. Fecunditatea este buna si poate ajunge chiar la 80-90 % la efectivele ameliorate, iar ca procesul de ecloziune este de 70-80 %. La noi in tara gaste lesesti gasim in gospodariile din Moldova si Muntenia, fiind adaptate in conditiile locale. Alte rase cuprinse in aceasta categorie: Rasa frizata danubiana, gastele comune-banatene, gastele canadiene, gaste egiptene, gaste alsaciene. Se cresc rase de gaste pentru ficat, rase de gaste grele, rase de gaste ouatoare, gaste mute, gaste de carne, gaste lesesti, gaste toulouse, gaste salbatice, gaste de vanzare, rase de gaste domestice, gaste de vanzare pret de crescator. 

In plin sezon de reproductie, atunci cand gastele incep sa se calce, sa le fie asigurate conditiile cele mai bune pentru a obtine oua fertile. In acest caz trebuie stabilit numarul optim de femele pe cap de mascul care este diferit la fiecare rasa, altfel la rasele grele sunt trei gaste la un gascan, la rasele semigrele avem 4 femele la 1 mascul iar la rasele usoare sunt 5 gaste pe cap de gascan. Gastele se imperecheaza si pe pamant, dar eficienta maxima este in apa. De aceea este bine sa fie crescute pe langa ochiuri de apa sau scaldatori improvizate. In perioadele de imperechere gastele trebuie sa primeasca o ratie zilnica de 200-250 de grame de hrana si poate fi formata dintr-un amestec macinat de 50 % porumb + 30 % alte cereale + diferenta de pana la 100% formata din srot de soia, srot de floarea soarelui si calciu furajer 2%. Recoltarea si pastrarea oualor de gasca se face zilnic, dimineata si se pastreaza la temperatura de 10-15 grade Celsius. Vechimea maxima a oualor trebuie sa nu depaseasca 10-12 zile. 

Cel mai ieftin si indicat in cazul popularii este sa pui oua de gasca la incubator. Durata de incubatie la gaste este de 29-31 de zile, uneori poate varia de la 28 la 33 de zile. Fertilitatea este de 75-95% la rasele medii si este mai buna in sistemul gospodaresc unde gastele sunt crescute in numar redus. Incubarea oualor de gasca se face la o temperatura de 38.3ºC in primele 27 de zile, dupa aceea la 38.9ºC ( la suprafata oualor ). Tava sau tavile de apa trebuie sa fie pline pentru 75% umiditate.  In primele 3 zile nu trebuie sa se intoarca oua de gasca pentru incubat, in tot acest timp, embrionul se formeaza, din ziua a 3 a pana in ziua a 28 a se intorc, in ultimele 3 zile nu se intorc pentru ca bobocii de gasca isi vor alege pozitia de ciocnit, si daca ouale sunt intoarse acesti nu-si pot ajunge in pozitia de eclozare aleasa, se vor epuiza incercand sa se intoarca si vor muri. Incubarea oualor de gasca se poate face atat intr-un incubator automat cat si intr-o clocitoare electrica Cleo. Diferenta intre cele doua este ca daca incubatia oualor de gasca se face intr-un incubator automat, acesta se poate seta la parametrii doriti, intoarce oua de gasca pentru incubatie cu ajutorul sistemului cu care este echipat pe cand in cazul in care puneti oua de gasca la clocitoare trebuie sa aveti grija sa le intoarceti zilnic, sa le stropiti, sa fiti sigur ca temperatura si umiditarea din interior este reglata pentru ouale de gasca. Indiferent ca alegeti sa puneti oua de gasca pentru incubat in incubator sau ca alegeti sa puneti oua de gasca la clocitoare, trebuie sa verificati zilnic parametrii de functionare, apa, sa nu se intrerupa alimentarea cu energie electrica. In ultimele zile se asculta cu urechea ouale, iar daca puisorii sunt mai lenesi si nu sparg coaja sunt ajutati, nu scosi. De cand eclozeaza, fiecare boboc de gasca ramane in incubator pana cand se usuca. Bobocii de gasca se pot obtine prin sistemul de closti ( gaste sau curci) care pot cloci 8-10 oua gasca si 10-12 oua curca si prin incubatie artificiala cu sisteme de incubatoare profesionale. Cei care doresc oua de gasca pentru incubat trebuie sa nu colecteze oua din mai multe surse. Incubatia oualor de gasca trebuie facuta cu grija si atentie. Pentru cei care sunt la prima incercare de incubatia oualor de gasca trebuie sa verifice si sa inteleaga pasii pe care trebuie sa-i urmeze. Sunt multi crescatori care au oua de gasca de vanzare. Gospodarii care au mai multe rase de gaste vand oua de gasca pret in functie de rasa de la care provin ouale. 

O metoda comuna este cumpararea unor boboci de gasca de o zi. Metoda aplicata de cei care nu doresc sa puna oua de gasca la incubat pentru ca li se pare un proces destul de complicat si greoi. Sunt multi crescatori de gaste care vand boboci de gasca de acasa sau prin targuri. Bobocii de gasca cresc repede, sunt duiosi si daca sunt tratati cu afectiune devin foarte apropiati de oameni. Alaturi de bobocii de rata, bobocii de gasca sunt considerati pasarile cel mai usor de crescut din ou la maturitate. Bobocii de gasca trebuie tinuti la caldura si uscati, daca se uda si e frig, racesc si mor imediat. Pana cand le cresc aripile, lucru care se intampla intre 5 si 8 saptamani, trebuie feriti de ploaie, tinuti la adapost. Inca din a doua zi, se poate administra hrana uscata iar incepand cu ziua a 3 a li se poate administra un amestec uruit mai bogat in proteina. Trebuie, asigurata in permanenta, apa, care nu trebuie sa lipseasca. In cazul in care se cresc boboci de gasca in sistem gospodaresc se pot folosi adapatoare automata. O buna crestere pana la varsta de opt saptamani a acestor boboci de gasca, duce la obtinerea unor pasari mature bine dezvoltate. Dupa varsta de 8 saptamani se asigura de catre crescator pentru boboci pasune de buna calitate, apa la discretie, umbra pe timpul verii si un supliment de furaje. Daca se cresc boboci de gasca pe destinatii de reproductie sau ingrasare ei vor fi alimentati diferit. Cei care vor sa creasca boboci de gasca trebuie sa le asigure spatiu, supraaglomerarea duce la imbolnaviri si canibalism. Un alt aspect important este sa feriti puii de gasca de pradatori. In tara noastra sunt multi gospodari care au pui de gaste de vanzare. 

Colaboram cu gospodari din intreaga tara, si astfel aveti posibilitatea sa cumparati gaste rase diferite, boboci de gasca de o zi, boboci de gasca rasa diferita, rase de gaste pentru ficat, rase de gaste grele, rase de gaste ouatoare, rase de gaste ouatoare. 

La noi gasiti gaste romanesti de vanzare, gaste lesesti de vanzare, gaste mute de vanzare, boboci de gasca de vanzare, gaste de vanzare preturi pentru toti doritorii. Gaste de vanzare pret de crescator. Gaste de vanzare de la gospodari care cresc pasari in spatii adecvate si le hranesc natural.

Gaste de vanzare timis, gaste de vanzare bihor, teleorman, arad, arges, bacau, bucuresti, brasov, cluj, craiova, constanta, galati, gorj, hunedoara, iasi, oradea, prahova, satu mare, suceava, sibiu, tulcea, zalau

Produse pe pagină:
Sortare după:

Gaste domestice

Gaste domesticeGaste de vanzare crescute bio in gospodarie proprie.Gaste ouatoare domestice crescute..

80,00Lei