Iepuri

Iepuri

Iepuri

Iepuri de casa, iepuri pitici, iepuri belgieni, iepuri de carne, iepuri de vanzare din rase diferite

Cunicultura este o ocupatie noua in tara noastra si aduce pe piata carne dietetica, piei, blana si alte produse. Carnea de iepure este o carne usoara, savuroasa si deosebita comparativ cu celelalte feluri de carne care se consuma in mod regulat. Este asemanatoare cu carnea de pasare iar marele avantaj este aproape lipsita de colesterol si saraca in grasimi si se recomanda in diete si celor suferinzi de diverse boli. Cresterea iepurilor are sanse mari sa devina o ocupatie deosebit de profitabila in Romania, deoarece, la ora actuala carnea de iepure este singura carne ferita de boli. 

Cresterea iepurilor este o afacere profitabila, fiindca acesti urechiati se inmultesc repede, nu sunt pretentiosi si pot si valorificati in cicluri de cate trei luni iar concurenta este foarte mica in acest domeniu. 

Este recomandat sa cumparati iepuri de prasila sau tineret cunicul de la crescatori experimentati, pentru ca acestia detin iepuri sanatosi, inregistreaza performante bune si doresc sa isi pastreze o buna reputatie prin calitatea puietului pe care il ofera spre vanzare. 

Daca doriti sa obtineti profit imediat rezultat din productia de carne, atunci trebuie sa va orientati catre rase de iepuri mari si mijlocii. Avantajul pe care il au acesti iepuri rase mari este ca depasesc 5 kg in stadiul de adulti iar rasele mijlocii de iepuri au un ritm accelerat de crestere. 

In lume sunt recunoscute peste 100 de rase de iepuri existente. Aceste rase de iepuri se clasifica in functie de greutatea corporala in stadiul de adult: rase mari ce depasesc 5 kg sunt Uriasul Belgian, Uriasul German, Berbecul englez, Uriasul Alb sau Termond, Uriasul francez; rase mijlocii cu o greutate intre 3-5 kg: Chinchilla mare, Chinchilla mica, Albastru vienez, Argintiul Francez, Californiana, Neozeelandeza; rase mici la 2-3 kg: Havana si Olandeza; rase pitice sub 2 kg: Poloneza. In functie de lungimea firului de par se gasesc rase de iepuri cu par scurt (Rex), rase de iepuri cu par mediu (iepurii comuni), rase de iepuri cu par lung (Angora). Se cresc iepuri in functie de productia principala: rase de carne, rase de blana si rase mixte. Rasa de iepuri se alege potrivit scopului urmarit iar spatiul de crestere se amenajeaza special pentru rasa de iepuri vizata. 

Rasa de iepuri urias belgian sunt denumiti si cunoscuti de toata lumea ca iepuri belgieni, iar datorita marimii sale spectaculoase este cea mai raspandita rasa de iepuri de la noi din tara. Aceasta rasa de iepuri belgieni se creste pentru productia de carne, iepurii depasind cu usurinta 5 kg. Limita de greutate atinsa de acesti iepuri uriasi belgieni este de 7 kg, dar exista si exemplare din aceasta rasa care depasesc 10 kg. Un iepure belgian mascul atinge maturitatea sexuala la 9 luni iar femela din rasa iepurilor belgieni la varsta de 8 luni. In ceea ce priveste reproductia, aceasta este medie, o iepuroaica poate da 5-6 pui la o fatare. Puii de iepuri belgieni cantaresc la nastere 60-70 gr. 

Rasa de iepuri Urias German s-a format prin selectia iepurilor din rasa Urias Belgian si este de talie mai mica decat rasa din care provine. Un iepure Urias German ajunge la o greutate medie de 6-7 kg. Are un ritm record de acumulare, de 40 de grame pe zi si 1,2 kg pe luna. Iepurii din rasa Urias German ajung la maturitate in numai opt luni si au o durata medie de viata de 5 ani. Iepuroaicele ating maturitatea sexuala in jurul varstei de 10 luni si duc la termen 2-3 gestatii pe an. Prolificitatea medie este de 5-7 pui la o fatare. 

Berbecul englez este o rasa veche de iepuri cu o trasatura particulara, dezvoltarea incredibila a urechiilor. Exemplarele din aceasta rasa, English pop, cantaresc in medie 3.5-4 kg dar sunt cazuri cand acesti iepuri berbeci ajung si la 5 kg maxim. Femelele se dau la monta abia la varsta de 9 luni. Berbecul englez este un iepure prolific, dand nastere la un numar de 5-6 pui per serie. 

Uriasul alb mai este numit si Albul de Termonde si este format prin selectie din rasa ,,Uriasul Belgian’’. Greutatea minima a unui astfel de iepure urias este de 6 kg la stadiul de adult, dar poate ajunge la 8-9 kg. Reproductia in cazul acestei rase de iepuri este lenta, rasa este tardiva atingand maturitatea sexuala la varsta de 10-12 luni, prolificitatea medie este de 4-5 pui la o fatare. Viteza de crestere este mica in primele 3 luni , astfel ca tineretul ajunge la greutatea de sacrificare (2.5 kg) doar dupa 4 luni. 

Iepurii uriasi francezi sunt exemplare de talie mare. Este cea mai mare rasa de iepuri de casa. Un iepure urias francez cantareste peste 5 kg cel mai adesea depasind 6 kg. Femela din acesta rasa este sensibil mai masiva decat masculul, cantarind peste 5,4 kg, acesta este minimul admis de standard). Blana acestor iepuri de rasa mare este de calitate, stralucitoare. Din pacate maturitatea sexuala este tarzie, 12-18 luni si spatiul mare destinat cresterii sunt dezavantajele pe care le are aceasta rasa mare de iepuri. In ceea ce priveste prolificitatea, aceasta este mare, o iepuroaica ce apartine acestei rase mari de iepuri poate da nastere la 11-14 pui. 

Rase de iepuri mari: iepuri fluture francez, iepuri fluture german, iepuri pestrit german, rasa urias german alb, iepuri uriasul belgian, iepuri berbeci mari, rase iepuri uriasi. 

Rasele mijlocii de iepuri sunt rase orientate catre productia de carne. Iepurii care apartin acestor rase cresc repede si devin apti pentru reproducere mai repede decat alte rase, sunt exemplare precoce. Iepurii rase mijlocii sunt foarte prolifici, au mai multi produsi la o fatare comparativ cu rase mari de iepuri sau rase mici de iepuri. Cunicultorii si amatorii prefera iepuri rase mijlocii pentru ca se inmultesc mai repede si mai numeros, dar si pentru rezistenta la boli. 

Rasa Chinhilla este originara din Franta si prezinta mai multe varietati considerate ca rase dinstincte: iepure de casa Chinchilla mare si iepure de casa Chinchilla mica. 

Iepurele de casa Chinchilla mica este apreciat datorita calitatii superioare a blanitei dar si a carnii gustoase.  Greutatea unui iepure Chinchilla mica este de 2-2,5 kg. Iepurii Chinchilla mica ating maturitatea sexuala la 7-8 luni, femelele au 3-4 fatari pe parcursul unui an cu un numar de 6-7 pui pe serie. 

Chinchilla mare este tot un iepure de casa ca Chinchilla mica, diferenta dintre cele doua rase o face masa corporala, Chinchilla mare cantareste 3.5 kg si poate ajunge la 5-5,5 kg, numarul de pui care este intre 7-8 pui care la 2 luni ajung la 1250 gr si faptul ca au 4-5 fatari pe an. 

Rasa Albastru Vienez este o rasa de iepuri foarte raspandita si recunoascuta pentru carne si blanite. Un iepure rasa Albastru Vienez poate ajunge la o masa corporala medie de 4-5 kg. randamentul la sacrificare este de 65% iar carnea obtinuta este de cea mai buna calitate. Precocitatea este buna, la 3 luni ajung la 2,7 kg. Exemplarele din aceasta rasa ajung la maturitate sexuala la varsta de 8-9 luni. Prolificitatea medie este de 7-8 pui. 

Rasa de iepuri Argintiu Francez este o rasa veche. Iepurii au aspect armonios, rotunjit, masiv, bine proportionat iar greutatea medie a adultilor este de 4,5 kg, tineretul cunicul ajunge la varsta de 3 luni la 2-2.2 kg. Maturitatea sexuala se instaleaza la relativ repede comparativ cu alte rase mijlocii de iepuri. 

Iepurii din rasa Californian au culoarea corpului alba cu extremitatile negre. Prezinta un corp lung, larg si o musculatura puternica. Un iepure rasa californian ajunge la o greutate de 4 kg in stadiul de adult, iar la varsta de 3 luni cantareste deja 1,7-2 kg. Au o precocitate accentuata, maturitatea sexuala se instaleaza la 4-5 luni. 

Iepurii Neozeelandezi sunt foarte populari in intreaga lume fiind folositi adesea drept companioni. Pentru ca au un spor natural rapid, acest lucru a condus la utilizarea lor intensiva pentru productia de carne si blana. Un iepure neozeelandez are o greutate medie de 4 kg, cu limite intre 3,5-5 kg. Iepuroaicele duc la termen 4-5 gestatii pe an, avand cam 8-10 pui la o gestatie. In Romania sunt utilizati mai ales pentru protectia de carne. 

Rasa Olandeza are culoarea baltata alb cu negru, urechiile, fetele laterale ale capului si jumatatea posterioara a trunchiului sunt negre. Masa corporala este de 2-3kg, are corpul aromonios si temperament vioi. 

La rase de iepuri mijlocii mai gasim: Albul de Hotot rasa mijlocie de iepuri, iepuri rasa germana Weissgranen, iepuri galbeni de Turingia, iepure neozeelandez rosu, iepuri californieni, iepuri chinchilla, rasa de iepuri chinchilla, iepuri argintii francezi, iepuri olandezi, rasa iepuri Berbec Englez, rasa iepuri English Lop, rase de iepuri mijlocii.

Rasele mici de iepuri au masa corporala sub 3 kg si se cresc in special pentru blanite. 

Rasa Havana este un iepure scurt, cu forme rotunde si o masa corporala medie de 2-2,5 kg. Blanita este supla, fina si lucioasa; culoarea este bruna, ca a tigaretelor de foi, uniforma si lucioasa. Maturitatea sexuala este atinsa la 7-8 luni, prolificitatea medie este de 6 pui, iar femelele pot fi folosite la reproductie 4-5 fatari pe an.

Aici sunt cuprinse mai multe rase de iepuri mici: iepuri pitici rasa Hermelin (Polonez), iepuri pitici rasa Alaska, rase de iepuri mici Himalaia, iepuri mici rasa Argintiu Englezesc, iepuri mici Lionhead, rasa cap de leu, iepuri rasa LOH, rase mici de iepuri.

Rasa de iepuri par scurt numita si REX prezinta un invelis de par scurt, placut la atingere, specific catifelei. Cele mai cunoscute rase de iepuri cu parul scurt sunt: Castor Rex ( culoarea poate varia de la brun-roscat- inchis pana la brun-ciocolatiu), Rex Dalmatian ( fond alb peste care se suprapun pete de culoare neagra, albastra, bruna sau galben inchis), Rex Lutru ( negru ca smoala), Rex Lynx (bej-roz cu reflexe argintii), Rex Tricolor, Rex Chinchilla. 

Rasa de iepuri par lung numita si Angora. Iepurii din rasele Angora au par lung, moale, eleastic, matasos, fapt pentru care invelisul lor pilos este recunoscut si sub denumirea de ,,lana’’. Aici intalnim doua rase de iepuri cu par lung reprezentative: Angora, iepurii din aceasta rasa au parul mai lung de 6 cm si Vulpe, cu o lungime a parului de pe trunchi uniforma de 5-6 cm in rest parul are o lungime specifica raselor cu par normal. 

Iepurele de casa este prea putin pretentios la conditiile de crestere si de nutritie, are o frumusete si delicatete aparte si poate asigura crescatorului o afacere sigura si profitabila dar si o activitate recreativa. Puteti creste iepuri de casa in sistem semiintensiv, cunoscut si sub denumirea de sistem gospodaresc. Intreg ciclul de crestere ale acestor mici rozatoare se desfasoara in custi de iepuri cu spatiu limitat, individualizate sau grupate in baterii de custi. Urechiatii se cresc usor chiar si de catre cei care nu sunt asa priceputi in ceea ce priveste cunicultura. 

Iepurii sunt animale eribivore, putin pretentioase. Un iepure sanator este vioi si sperios, are blanita curata, fina si lucioasa, ochii clari si sticlosi. 

Nu sunt produse în această categorie.