Porci

Porci

Porci de vanzare

Porcul domestic este, alaturi de caine, cel mai vechi animal domesticit si crescut de oameni pe langa case. Oamenii au inceput sa creasca porci de rase diferite, unele rase pentru consumul propriu si rase de productie pentru a dezvolta o afacere profitabila. De-a lungul timpului, prin incrucisarea unor rase de porci locale sau rase de porci de casa cu alte rase de porci recunoscute au rezultat rase de porci de carne, rase de porci fara colesterol, rase mixte.

Suinele se clasifica dupa criteriul economic si tipul morfo-productiv. Din punct de vedere al criteriului economic rasele de porci au fost clasificate in functie de capacitatea productiva in rase de porci primitive ( Stocli, Baltaretu), rase de porci ameliorate (Bazna) si rase de porci perfectionate ( Landrace, Marele Alb); dupa criteriul morfo-productiv intalnim rase de porci pentru carne (Landrace, Pietrain), rase de porci mixte (Bazna) si rase de porci pentru grasime (Mangalita). 

Nu multi dintre noi stim ca exista peste 350 de rase de porci, unele fiind cunoscute doar la nivel local. 

Rasa de porci Stocli este cea mai veche rasa de suine crescuta in tara noastra. O scroafa, din aceasta rasa de porci, ajunge la 145 kg la varsta de 2 ani. Prolificitatea este de 6-7 purcei. Scroafele Stocli sunt bune mame. Rasa de porci Stocli a stat la baza formarii raselor de suine Alb de Rusetu si Negru Strei. 

Baltaretul este o rasa de porci autohtona rustica si este o rasa tardiva. Se intalneste in Delta Dunarii si este un supravietuitor in mediul rural, fara adapost. Greutatea suinelor este diferentiata de sexe, de la 115 la 250 kg. Scroafa baltareata da  nastere la 6-7 purcei. Sporul mediu zilnic este 300gr/zi iar grosimea stratului de grasime de 56-64 mm la 120 kg. 

Porcul Bazna este un porc mixt. Cunoscatorii stiu ca aceasta rasa de porci are cea mai gustoasa carne, este perselata si marmorata, are de asemenea fragezime, suculenta si aroma consistenta iar cei care cunosc fac imediat diferenta gustului. Este o rasa de porci care se adapteaza la orice conditii. Aceasta rasa de porci nu se promoveaza pentru ca nu se preteaza la conditiile de crestere intensiva, acesti porci sunt preferati de tarani pentru ca se pot creste oriunde, la stana, in grajd, cotet, etc. 

Exemplarele din rasa de porci Marele Alb sunt de talie mare, robuste, au insusiri valoroase si o capacitate de aclimatizare foarte buna. Precocitatea in cazul acestei rase de porci este buna, varsta la care porcii ating maturitatea sexuala este de 6-8 luni. Prolificitatea este ridicata, la fatare obtinandu-se in medie 10-11 purcei la fatare., scoafele sunt mame bune si au capacitate buna de alaptare. Greutatea pentru sacrificare este atinsa la 7-8 luni. Stratul de grasime la vieri este de 14 mm si la femele de 16-17 mm.

Rasa de porci Landrace provine din Danemarca si s-a format prin incrucisarea raselor locale cu Marele Alb. Acesti porci sunt de talie mijlocie spre mare cu o conformatie corporala fina si sunt crescuti pentru carcasa si carne. Rasa de porci Landrace are o precocitate foarte buna in ceea ce priveste introducerea la reproductie cat si varsta la sacrificare. Scroafa poate da in medie 10-11 purcei la fatare. Stratul de grasime este de 13-17 mm. 

Rasa Pietrain este o rasa de porci specifica pentru carne. Calitatea carcasei exemplarelor din rasa de porci Pietrain este foarte buna, proportia de carne fiind de peste 70% iar ochiul muschiului are o suprafata de peste 40cm patrati. Scroafele din rasa Pietrain dau 9-10 purcei la fatare, au capacitate de alaptare redusa si dezavantajul este ca nu sunt mame bune. 

Rasa Duroc este o rasa de porci de talie mijlocie spre mare. Porcii Duroc produc carcase de calitate superioara, sunt rezistenti la condidiile de mediu, au prolificitate si precocitate buna. Scroafele Duroc dau nastere in medie la 10 purcelusi, varsta primei fatari este la aproape 10 luni. La 181 de zile, masculul ajunge la 108 kg iar femela la 101 kg. stratul de grasime variaza intre 13 si 17 mm in functie de genul animalului. Se creste in rasa curata si se utilizeaza in incrucisari. 

Porcii din rasa Hampshire sunt exemplare de talie medie, crescute si apreciate pentru carne. Scroafa naste in medie 9 purcelusi iar vasta primei fatari este la 370 de zile, si-au capatat reputatia de mame bune, ceea ce duce la o productivitate ridicata. Stratul mediu de grasime este de 12 mm. 

Rasa de porci Marele Negru se creste in prezent pentru productia de carne macra si sunca. Rasa de porci de talie foarte mare si intotdeauna de culoare neagra. Scroafele aduc pe lume in medie 10-14 purcei la fatare. Sunt ideali pentru faimosul hamon/jambon. 

Porcii din rasa Albul de Banat este o rasa mixta de carne si grasime, de marime medie spre mare. Rasa Albul de Banat s-a obtinut din incucisari intre porcine locale din Banat cu Albul Mijlociu. Prolificitatea rasei este ridicata, 8-11 purcei la o fatare, purceii ajung la greutatea de sacrificare la varsta de 1 an. La 12 luni atinge o greutate de 90-120 kg. 

Rasa de porci Mangalita este una dintre cele mai apreciate rase in intreaga Europa datorita carnii gustoase si sanatoase pentru care este crescut animalul. De-a lungul timpului porcul Mangalita a capatat denumiri ca ,,porcul-somon’’, ,,ulei de masline pe patru picioare’’, porcul cu blana, etc. Carnea acestor porci are mai multe vitamine si un profil lipid deosebit pentru sanatate. Rasa de porci Mangalita este specializata pe productia de grasime, se creste in efective reduse in gospodariile populatiei, dar si in unitati de stat. Prolificitatea este redusa, intre 5-6 purcei la fatare, iar scroafele prezinta o capacitate de alaptare slaba si un instinct matern slab conturat. 

Porcul romanesc de carne sau porcul de Rusetu atinge o talie de 75-85 de cm cu o lungime a corpului intre 140-160 cm iar greutatea vie este cuprinsa intre 180-220 kg. Acesti porci romanesti au o prolificitate ridicata, 10-12 purcei la o fatare. Purceii de Rusetu ating la varsta de 6 luni o greutate de 50-60 kg, iar la 12 luni intre 120-140 kg. Maturitatea de reproductie are loc la varsta de 8-10 luni. 

Porcii vietnamezi sunt animale relativ mici, au un randament foarte bun la taiere (85% randament la taiere si 70% de carne in carcasa). Acesti porci vietnamezi sunt in general de culoare neagra, au imunitate ridicata, ceea ce-l predispune putin la boala si ajunge maturitate in 9-10 luni. Colesterolul, in cazul porcului vietnamez, este de sapte ori mai scazut ca al porcului autohton. Un mascul castrat poate depasi 120 kg, iar scoafa matura in medie 80 kg. Varsta de reproducere este de 8-9 luni. Porcii vietnamezi sunt animale inteligente si curioase, se dezvolta si creste la fel ca si porcul clasic. Daca este lasat liber porcul vietnamez se poate hrani singur. 

Se cunosc mai multe rase de porci si acestea sunt: rasa de porci romanesti, rasa de porci Mangalita, rasa porci Bazna, porci Stocli, rasa de porci Balteretu, porci rasa Marele Negru, porci vietnamezi, porci Berkshire, porci Landrace, porci rasa Hampshire, porc de rasa Pietrain, porc iberic, porci chinezesti, porci rasa Alb Mijlociu, Rasa de porci Albul de Banat, si alte rase de porci diferite fiecare cu caracteristicile ei.

Unele rase de porci se preteaza cresterii in sistem intensiv iar altele, nu. Acele rase de porci care se pot creste in sistem intensiv sunt mult mai promovate fata de cele care nu se preteaza acestui tip de crestere. Sunt multi crescatori in tara noastra care cresc un numar mediu porci in gospodarii. Porcii, consuma diferite cantitati de furaje, dar acest lucru depinde de rasa de care apartin.  

Produse pe pagină:
Sortare după:

Cusca transport purcei 1000x500x600

Cusca transport purcei 1000x500x600Cusca pentru transport purcei, confectionata din teava rectangula..

450,00Lei

Cusca transport purcei 1500x600x900

Cusca transport purcei 1500x600x900Cusca pentru transport purcei, confectionata din teava rectangula..

1.100,00Lei