Prepelite

Prepelite

Prepelite

Prepelita,  Pitpalac, Coturnix coturnix

Oua de prepelita pentru incubat din rasa prepelite Japoneze

Oua de prepelita pentru incubat dinrasa prepelite Auriu de Manciuria 

Pui de prepelite o zi din rasa Japoneza

Pui de prepelite o zi dinrasa Auriu de Manciuria 

Pui prepelita 4 saptamani, pui prepelita 5 saptamani si prepelitesexate 

Afacerea cu prepelite in Romania, a inflorit in urmacu 20 de ani, atunci cand oamenii au inteles ca prepelita este o pasare foartebuna din toate punctele de vedere, prepelita este usor de crescut daca respecticateva mici cerinte, prepelita are un metabolism foarte rapid, ceea ce o facesa creasca foarte repede, carnea de prepelita(daca prepelita este crescutacorespunzator), are foarte putin colesterol si este unul din motivele pentrucare este recomandata ca hrana pentru bebelusi, copii, persoane varstnice,persoane care sunt la dieta, suferinzilor de obezitate, boli cardiovasculare,etc.., oul de prepelita este unul dintre cele mai indicate oua pentru consum,datorita colesterolului negativ pe care il contine. Stiu ca sunt multicrescatori de prepelite care nu au reusit sa inteleaga in realitate cecolesterol contine oul de prepelita, insa este de stiut ca este un colesterolnegativ, adica un colesterol bun, care il elimina pe cel pozitiv, pe cel rau.Prepelita nu necesita mult spatiu la sol, atunci cand este crescutacorespunzator in custi speciale de prepelite, ingrijirea si crestereaprepelitelor se face foarte usor in astfel de custi. 

Cresterea prepelitelor aduce profit atunci cand aceasta estefacuta cum trebuie si imi permit sa impart aceasta afacere in cateva categorii: 

1 – Cresterea prepelitelor pentru productia de oua, pentru consum sitratament, situatie in care trebuie sa cresti doar prepelite ouatoare(femele),exista si o teorie cum ca pentru tratament, ar trebui sa fie si masculi printrefemele pentru a le fecunda, insa este o teorie nedemonstrata stiintific. 

Aerarea prepelitelor, temperatura la prepelite si umiditatea laprepelite

Pentru a creste prepelite ouatoare ainevoie de un spatiu ferit de umiditate, ferit de lumina puternica si eventual,daca se poate, sa isi pastreze oarecum o temperatura constanta in fiecareanotimp, o temperatura apropiata cat mai mult de 22ºC si o umiditate aproximativade 50-60%, o umiditate scazuta va face sa se formeze mult praf, iar o umiditateridicata va ajuta la formarea bacteriilor. 

Lumina la prepelite este important sa fie difuza siintrerupta 6 ore pe timpul noptii, o lumina puternica sau prea alba, va face preeplitelesa dea in canibalism si se vor manca intre ele, in mai putin de 48 de ore nu varamane una. Lumina poate fi o lumina rosie sau calda. Lumina  daca va fi aprinsa 24/24 va scurta viatapasarilor si vor fi agitate tot timpul, nu isi vor putea regla niciodata fusulorar si vor manca mai mult decat ar fi normal, astfel multe dintre ele vorsuferi de rahitism. 

Ce se intampla cu prepelitele daca va fiprea cald? Pitpalacul este venit din campii, trait prin lanurile de cereale siierburile care il fereau de soare si caldura, Japonezii l-au luat inca dinvechime si l-au domesticit, astfel a devenit o prepelita hranita bine, inchisaintr-un spatiu mic, devenita un mare producator de proteina, Oul dePrepelita si astfel a primit numele de Prepelita Japoneza. Aceastaprepelita fiind foarte mica, cu un metabolism grabit, stand in cusca inchisa,nu are ce sa faca si atunci hrana pe care o mananca o transforma in proteineeliminind-o odata la 24 de ore prin cunoscutul ou de prepelita, insa, dacatemperatura este mult prea ridicata si incepe sa-i fie cald, atunci prepelita,neavand cum sa-si raceasca corpul, va incepe sa bea apa multa, sa transpire siin curand sa moara prin sufocare, daca temperatura depaseste 27 de grade, esteposibil fara o aerare buna, in locul unde sunt prepelitele tinute, sa nureziste mai mult de 24 de ore. Pentru a le ajuta sa traisca la temperaturiridicate, nu trebuie decat sa AERATI spatiul in care sunt prepelitele printr-unventilator care sa traga catre exterior aerul cald din crescatorie, iar prizade aer proaspat sa fie in partea opusa, de preferat tot in partea de sus, asanu va afecta pasarile. Trebuie sa stiti ca daca veti face altfel, si veti formacurenti de aer la prepelite, acestea foarte curand vor face conjunctivita decare foarte greu veti mai scapa si veti fi nevoiti sa le taiati. Un lucru,foarte important, este unde veti vinde ouale de prepelita? Bine ar fi sa vaganditi mai inainte sa scoateti un certificat sanitar veterinar, dupa care sava intrebati unde veti vinde ouale. Piata din Romania nu este acoperita deproductia de oua si nici cea din Republica Moldova, insa una din problemelemari, bine stiute, este ca marketurile nu primesc oua de la crescatori, ciprefera sa cumpere oua de la intermediari care la randul lor isi scotcertificate sanitar veterinare, cresc, poate da sau nu cateva prepelite, insa COLECTEAZA ouale de la micii crescatori de rand, pe bani putini.

Prima problema in acest sistem este camarketurile ajung sa vand oua vechi si de 6 luni cateodata, sunt cazuri, deexemplu vara, in luna August cand nu se vand oua de prepelita se returneaza ladistribuitor, acesta le depoziteaza in frigidere dupa care, in luna Octombriele returneaza in ambalaje noi la market; au fost ani in care vanzarile austagnat in luna Iunie si au fost reluate in Octombrie....de aceea oul de lacrescator este mai valoros, pentru ca stii provenienta lui, intr-un market nuvei stii niciodata. 

De aceea, va spuneam ca primul lucruimportant este sa aveti o forma legala si corecta din punct de vedere juridicsi sanitar, apoi puteti sa vindeti oul de prepelita, ambalat frumos, cu multaincredere.

Jumatatedepret.ro va poate ajuta savindeti ouale de prepelita, nu trebuie decat sa ne dati un e-mail si sa nespuneti. Avem oua de prepeltia de vanzare in Bucuresti, Brasov, Valcea, Iasi, Botosani, Braila, Galati, Timis, Gorj, etc. . 

Dar ce se intampla, cu prepelitele, la otemperatura mult prea scazuta? Este simplu, prepelita isi va consuma proteinapentru a se incalzi si nu va mai face oua, daca temperatura este mult preascazuta incat sa nu se poata incalzi, atunci nu va mai face nimic. Sistemele deincalzire sunt variate si multe, incercati prin sisteme ieftine si simple saincalziti(nu investiti, pentru o cana de lapte, in a cumpara o vaca). 

Adaparea prepelitelor

Este foarte importanta si trebuie facutacontrolat, incercati sa evitati tevile de apa care atrag mizeria si bacteriile,folositi pe cat posibil adapatori automate, simple, care sa mentina apa inchisaermetic in vasul cu apa, prepelitele sa aiba acces doar atunci cand vor beaapa, astfel, veti avea o rata de succes foarte mare, apa face parte dinfactorii vitali pentru traiul pe pamant, o apa curata, inseamna o prepelitasanatoasa. 

Hranirea prepelitelor

Este facuta pe exteriorul custii, astfelincat sa nu arunce furajul, uneori prepelitele doresc sa-si spele ciocul si maiarunca din furaj, de aceea se recomanda sa nu umpleti cu varf, niciodata,tavile cu furaj. Furajul pentru prepelite este in general bazat pe proteine,cat mai multe, si pe premix-uri, care vor da prepelitelor microelementele,macroelementele, aminoacizii, etc. 

Proteina din furajul pentru prepelitepoate fi obtinuta prin diferite metode, uneori se folosesc sroturi cum ar fi deexemplu srotul de soia, alteori se poate folosi faina de peste, unele sunt maiscumpe, altele mai ieftine, unele au la baza produse modificate genetic, altele nu. 

Este bine, cand va apucati sa crestetiprepelite, sa va alegeti un furnizor de furaj, cunoscut, cu un raport calitatepret bun, incercarea de a va face singuri furaj nu este intotdeauna cel mai bunlucru, acest lucru poate face parte dintr-o categorie de servicii cu totulseparate. 

2 – Cresterea prepelitelor pentru productia oualor de incubat

Este foarte important sa stii cum saincepi acest lucru pentru a-ti dezvolta afacerea si pentru a avea succcesgarantat, printre altele, este bine de stiut ca trebuie sa va alegeti rasa deprepelite pe care doriti sa o folositi in producerea de oua pentru incubat sinu cumva sa incercati sa amestecati rasele, alt factor important este sapastrati un raport corect intre femele si cocosi, MATCA, este cel mai importantlucru, sa ai o matca sanatoasa si de gena buna. 

3 – Incubatia oualor de prepelita si vinderea puilor de o zi de prepelitaeste o afacere separata de cresterea prepelitelor sau a puilor de prepelita, cusiguranta multi vor rade si vor spune in sinea lor ca este posibil sa le facempe toate la un loc, insa este de preferat ca incubatia sa fie o sectie separatade crestere a puilor de prepelita sau a prepelitelor, ca sa nu mai spun ca,este total defectuos sa tineti incubatorul in locul unde cresteti prepelite,important pentru cei ce doresc sa incubeze pui de prepelita este sa stie ca celmai bine pentru ei este sa-i vanda in prima zi.

Pentru o incubatie buna si eficienta,aveti nevoie de oua de prepelita selectate si tinute corespunzator latemperatura si umiditate corespunzatoare, trebuie urmarit intreg procesul deincubatie si ecloziune pentru a va asigura ca totul decurge cum trebuie.Incubatia defectuoasa va duce la producerea de pui handicapati. Va veti intrebade ce vor iesi puisorii cu picioarele strambe sau bolnavi, nestiind unde atigresit, de aceea este bine sa eliminati din start factorii distrugatori. 

Ouale pentru incubat trebuie tinute la12 grade, umiditate 70%, la intuneric si liniste, apoi vor trebui dezinfectateprin camere speciale, sau trecute prin lampi cu ultraviolete, trebuie intai sava documentati pentru a nu distruge embrionul. Incubatorul trebuie sa fieintr-o incapere cu o temperatura +5 si maxim +30º, la o umiditate mai mica de50%Rh(incaperea unde cresteti prepelitele are mereu o umiditate variata, insauneori mai mare de 50%), AERUL trebuie sa fie curat si proaspat(ganditi-va la omama care inainte sa nasca ar sta in groapa de gunoi cateva saptamani, unde arinhala metan, alte gaze si ar locui impreuna cu bacterii si microbacterii, undevirusurile ar fi la putere). 

Pentru o incubatie buna ai nevoie de unincubator care poate fi procurat de oriunde, care sa indeplineasca functiileprincipale de incubatie(atentie la ligheanele care se numesc incubatoare si nustiu cum sa formeze umiditatea in interior, aceasta nefiind controlata, INULTIMELE 3 ZILE, sa pulverizati ouale de cateva ori pe zi cu un pulverizator cuapa calda), astfel puisorii vor muri in lighean neiesind la viata. 

4 – Cresterea puilor de prepelita, cat si ingrijireapuilor de prepelita trebuie facuta cu un scop anume, acela de a vinde pui deprepelita, femele si masculi, inainte si dupa sexare.

Furajarea prepelitelor si pregatireafurajului pentru prepelite, multi se gandesc, inainte sa inceapa aceastacrestere a prepelitelor sa-si faca singuri furajul, bazandu-se pe neincredereaproducatorilor  de furaje, insa eu vaspun, ca cel mai sigur, cel mai ieftin si cel mai rentabil este sa va gasiti unfurnizor de furaj si sa il cumparati, astfel veti sti si daca sunteti sau nurentabili in ceea ce faceti, furajul prepelitelor este complex, este un procesplin de riscuri.

Procesul de producere a furajului nu este simplu,marii crescatori de prepelite pe care ii gasiti pe internet, fac furaj inbetoniere!!! Chiar daca acestia spun ca sunt noi, ca nu s-a facut betonniciodata in acea betoniera, oameni buni, suntem prea saraci pentru a apela lalucruri ieftine. Va spun cateva din secretele unui furaj bun.

Componentele unui furaj trebuie sa fiebine selectate si bine stocate pe perioada anului, ganditi-va ca daca porumbuldumneavoastra este plin de soareci sau pasari, acestia pot fi purtatori devirusi care va pot afecta atat viata dumneavoastra cat si viata altora.Prepelita, nu este ca o gaina care traieste in curte, aceasta isi formeaza unsistem imunitar bun datorita mediului in care traieste, prepelita sealimenteaza exclusiv din ceea ce ii puneti in hranitoare, sistemele pe careunii incearca sa le vanda, antibacteriene, presuri, sapunuri, etc, sunt nisteprostii care va scad rentabilitatea si va consuma banii.

Curatenia in crescatorie este la fel deimportanta ca si in locuinta dumneavoastra, daca intri intr-o crescatorie deprepelite unde este foarte multa mizerie fugi de acolo si nu te mai intoarce.Prepelita este o pasare curata si frumoasa si trebuie rasplatita princuratenie, dejectiile trebuie scoase la 48 de ore, nu incercati sa le scoatetimai devreme pentru ca produceti gaze si nu este un lucru foarte bun pentrupasari, dar nu le lasati cu saptamana, pentru ca atunci cu siguranta le vetitermina, gazele produse din descompunerea dejectiilor va face aerul irespirabilsi pentru prepelite si pentru oameni, astfel, in locul oxigenului, prepelita vainhala metanul produs de dejectii, iar oul nu va mai fi comestibil. 

Zilnic, crescatorul trebuie sa intre laprepelite, sa se asigure ca au apa, sa le puna furaj in hranitoare si ca nusunt mirosuri neplacute, trebuie vazut in acelasi timp ca nu cumva sa fievreuna moarta prin cusca si sa isi faca astfel, recensamantul.

Vindem prepelite ouatoare in cele mai mari orase din tara, prepelite de vanzare, prepelite Bucuresti, prepelite Brasov, prepelite Valcea, prepelite Iasi, prepelite Botosani, prepelite Galati, prepelite Timis, prepelite Braila, prepelite Fundeni, prepelite Chiajna, prepelite Ilfov, prepelite comana, prepelite ieftine oriunde te-ai afla, la cele mai mici preturi.